5/12/2014

Elmore Leonard: Riding the Rap

Elmore Leonard: Riding the Rap (1995, magyar kiadás: Váltságdíj fejében, Jaffa, 1999. Fordította: Kőrös László)

Fülszöveg: Raylan Givens ismét kénytelen felvenni a kesztyűt, hogy leszámoljon néhány mindenre elszánt bűnözővel. A Leonard korábbi nagy sikerű regényeiből és A törvény embere című, világszerte népszerű tévésorozatból ismert rendőrbíró ezúttal egy szövevényes emberrablási ügy sűrűjében találja magát. A túszejtés főszereplője – és egyben áldozata – Harry Arno, az öreg és dörzsölt bukméker, aki egy nap úgy dönt: kiszáll a buliból. Még egy utolsó tartozást akar behajtatni, de vesztére rossz embert bíz meg a munkával. Mire Harry észbe kap, már egy floridai villában raboskodik, néhány eszelős és pénzéhes alak markában, akik túszejtéssel kapcsolatos ismereteik nagy részét akciófilmekből lesték el.

Raylan azonban nem retten vissza a feladattól. Késlekedés nélkül hozzáfog, hogy a tőle megszokott sajátos módszerekkel göngyölítse fel a bűntényt. A számos meglepetést tartogató ügybe bekapcsolódik egy megnyerő fiatal jósnő, Dawn tiszteletes – és már pereg is az utolsó pillanatig borzongatóan izgalmas, éjfekete humorral átitatott krimi.













(1)
„Amikor először játszotta le az Orbisont Raylannek, amikor a CD-ről felhangzott a The Only One, azt mondta, ha még táncolna, gyakorláshoz szívesen használná. Ringatta magát a lassú, vontatott ritmusra, s megmutatta Rylannek, melyik résznél kökné előre a csípőjét. „ Everyone you know’s been through it” Bamm. „You bite te bullett, then you chew it” Bamm. Raylannek tetszett a dolog."(32.old.)
(2)
„- Maga nős…
- Voltam.
- Gyerekeket látok, két kisfiút.
- Hogy vannak?
- Jól. Az anyjukkal élnek.
- Ricky és Randy. Én Hanknek és George-nak akartam elnevezni őket, Hank Williams, meg a Vén Oposszum, George Jones után, tudja? De Winona csak ment a maga feje után, mint rendesen. Igen, odafönt laknak a georgiai Brunswickban.” (70. old.)
(3)
„Úgy tűnt [Chip], állandóan ideges valami miatt. Szöszöket szedegetett a ruhájáról, valami állandóan idegesítette. Louis szeretett volna hallgatni egy kis hiphopot a CD-lejátszón a Digabe Planetstől, de amikor Chip bejött, rászólt: - Kapcsold már ki ezt az istenverte lármát… Jézusom… - Ő Neil Diamondot meg a hasonlókat szerette. A régi Sammy Davis Jr. CD-ket, a The Candy Mant meg az efféle bóvlit.”(78. old.)
(4)
„Az itteni barátaim minden nap jöttek, és kérték, hogy játsszam nekik. Az Indian Love Call volt a kedvencük, meg a Rose Marie, meg mások, amelyeket Jeanette MacDonald és Nelson Eddy énekeltek együtt. Voltak hanglemezeim is. „Óh, Rose Marie… Szeretlek…” Szundikáltam, aztán felébredtem, és képtelen voltam elhinni. Két színes bőrű férfit láttam, tudom, hogy jamaicaiak, mert szoktam itt látni őket, fogták a zongorát, és kiadták az ablakon át.” (87.old.)
(5)
„Nem kedvelem a Grateful Deadet, nagypaparockot játszanak. Én a Pearl Jamet szeretem, a Spin Doctorst…(201. old.)”
(6)
„Még cipőre sincs szüksége. Gyalog megyünk majd ki a hajóhoz, gázolunk majd a vízben, ahogy Ramsey Lewisnak abban a számában… aki egyébként nem a rokonom. Beszállunk egy gumicsónakba, az majd kivisz minket a jachthoz.” (217.old.)